Lyme is …

      Geen reacties op Lyme is …

Recentelijk heeft de Lymevereniging een oproep gedaan om Lyme zichtbaar(der) te maken. Dit in het kader van “De week van de Teek”. Het verzoek is: beschrijf Lyme in één woord en maak dan een foto van jezelf. Onderstaand Marleen haar antwoord.

De gevolgen van Lyme zijn niet te beschrijven in één woord. Om maar een woord te krijgen om alles te omschrijven wat Lyme me heeft afgenomen is niet eerlijk.
Het is donker, eenzaam, pijnlijk en het leven wat aan je aan je voorbij moet laten gaan.
Het is oneerlijk, frustrerend en vermoeiend. Het is hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn en niet kunnen lopen. Het is niet meer kunnen nadenken, het is de boosheid niet kwijt kunnen raken. Het is ‘s nachts zweetaanvallen met verschrikkelijke nachtmerries. Het is zo vaak aan de dood denken dat je je afvraagt waar je het allemaal voor doet. Het maakt alles om je heen kapot, je ouders, vriendschappen, je relatie. Het is de hele dag alleen in een donkere kamer liggen met oordoppen in. Lyme is je afvragen hoe lang je dit nog vol kunt houden en je afvragen of iedereen beter af zou zijn zonder jou, zodat ze niet meer voor je te hoeven zorgen. Het is je afvragen waarom jij het niet waard bent om überhaupt zorg te krijgen. Dit alles is Lyme. Niet alleen maar pijn of eenzaamheid, of frustratie.

Marleen heeft één woord toch kunnen vinden voor Lyme: Lyme is hel.

Klik op de website van de lymevereniging voor alle foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *